Grillowane niekoniecznie musi oznaczać mięsne party. Kaszanki, kiełbaski, boczek i karczek – zazwyczaj to przychodzi do głowy jako pierwsze w związku z grillowaniem. Całe szczęście propagatorzy zdrowego odżywiania, wegetarianie i ludzie nie spożywający mięsnych potraw również mogą stworzyć smakowite potrawy na ruszczcie grilla. Świetną alternatywą dla często przygotowywanych dań rzucanych na ruszt stanowią grillowane szparagi. Brzmi niecodziennie, a smakuje nieziemsko! Ich delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom nowych smaków, także i mięsożercy na pewno chętnie spróbują nowości, która może być świetnym uzupełnieniem dania głównego. Do szparag z grilla pasują między innymi różnego rodzaju sałatki, na przykład: klasyczna sałatka jarzynowa lub zdrowa, z dodatkiem szpinaku, oliwek i pomidorów. Każdy znajdzie coś, co zadowoli gust smakowy. Skończyła się epoka sztampowych przyjęć przy grillu, gdzie kiełbaski święciły triumfy popularności. Zresztą, grill bez grilla również jest w modzie, wystarczy posiadanie możliwości grillowania w piekarniku lub grill gazowy oraz smakowite, zdrowe pożywienie jest w zasięgu ręki o każdej porze roku. Sezon grillowy może trwać cały rok a zdrowe jedzenie może być fascynującą przygodą zarówno od strony technicznej, związanej z przygotowaniami, jak i od strony smakowej, związanej ze zjadaniem. Świetne samopoczucie zapewnione po takiej dawce witamin. Czas udać się na zakupy po szparagi i produkty sałatkowe – sezon zdrowego jedzenia trwa cały czas!
19 lutego 2018