Dieta odchudzająca zazwyczaj kojarzy się nam z dużymi wyrzeczeniami. Musimy mimo wszystko mieć na uwadze, że tego typu posiłki mogą być dobre, a ich spożywanie nie musi być dla nas przykrym obowiązkiem, ale czymś przyjemnym.
Większość z nas bez potrzeby rezygnuje ze spożywania pieczywa na śniadanie. Myślimy sobie, że w ten sposób szybciej stracimy na wadze, jednak okazuje się, że takim zachowaniem zwiększamy jedynie prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo. Dietetyczne śniadanie może zatem bez żadnych przeszkód składać się z ulubionych kanapek. Kanapki te muszą być jednak przygotowane z odpowiedniego typu chleba, na którym ułożymy pozbawioną tłuszczu wędlinę lub serek wiejski a dodatkowo trochę warzyw w postaci choćby pomidora i sałaty lodowej lub ogórka i rukoli.
Trzeba tu jednak zaznaczyć, że wybierając chleb do zrobienia sobie kanapek w ramach dietetycznego porannego posiłku, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim nie należy kierować się wyłącznie jego barwą – nierzadko jest on przygotowywany bowiem w wyniku zastosowania do wypieku karmelu, który nadaje mące ciemną barwę. Koniecznie trzeba też sprawdzić, czy do tego procesu używane są cukier, miód sztuczny lub słód jęczmienny – składniki te są wszakże na diecie zabronione.
Istotne jest również zadbanie o to, by wybrane przez nas dietetyczne pieczywo było przygotowywane przy użyciu mąki pełnoziarnistej, a nie tylko mąki pszennej. Stosowanie się do tych prostych reguł sprawi, że spożywanie kanapek na śniadanie nie będzie miało niekorzystnego wpływu na naszą sylwetkę i przyczyni się do redukcji wagi. Pamiętajmy więc o tym wszystkim każdego dnia.
19 lutego 2018